MARTIN CHUDÝ

Začni žiť život podľa svojich predstáv

Máte svoje zdravie pod kontrolou?

„Všetko najlepšie, veľa zdravia,…“ Hovoríte aj VY túto zaužívanú vetu, keď niekomu blahoželáte k narodeninám? Ja áno, ale dlhé roky som si neuvedomoval, že je to len fráza a v skutočnosti ju takmer nikto neberie vážne. Vlastne jej vážnosť je medzi ľuďmi asi rovnaká ako keď si hovoria: „hlavne nech sme zdraví.“

Akú hodnotu má pre vás zdravie?

Na jednej strane si ľudia hovoria tieto pekne znejúce frázy, ale ich správanie vôbec nenasvedčuje tomu, že to myslia vážne. Na narodeniny darujú svojim blížnym lacné a nekvalitné cukrovinky, čokolády, sladkosti či toxínmi nabitú kozmetiku. Alebo sami do seba pchajú lacné a priemyselne spracované potraviny plné cukru a nekvalitných tukov, o ktorých sa už dlhšiu dobu verejne vie, že nám poškodzujú zdravie. Tak načo tie frázy?

V súčasnosti vo „vyspelých“ krajinách (SR a ČR nie sú výnimky) zomiera približne 50% ľudí na srdcovo-cievne ochorenia (49 000 ľudí denne) a 25% na rakovinu (25 000 ľudí denne). Každých 8 sekúnd niekto vo svete zomrie na diabetické komplikácie (okolo 3,8 milióna ľudí ročne)!

Pritom, napr. v USA, ešte v roku 1900 zapríčinili srdcovo-cievne ochorenia „len“ 22% celkových úmrtí. Avšak v roku 2010 to bolo okolo 40% (1). Čiastočne to môžeme pripísať aj zvýšenej životnosti a zníženej celkovej úmrtnosti, ale nič to nemení na skutočnosti, že úmrtnosť na samotné srdcové ochorenia sa za túto dobu v USA zvýšila zo 137,4 na 192,9 úmrtí na 100 000 ľudí.

A čo rakovina? Tá v roku 1900 v USA zabíjala 6% populácie, ale dnes to je 31%. Úmrtnosť na rakovinu tam narástla zo 64 na 185,9 úmrtí na 100 000 ľudí (2), čo je 300%-ný nárast.

Výskyt (nielen úmrtnosť) rakoviny je však omnoho vyšší. Podľa World Cancer Research Fund International bol v USA v roku 2012 výskyt rakoviny 318 prípadov na 100 000 ľudí (3). Celosvetový priemer bol 182 prípadov rakoviny na 100 000 ľudí.

A čo Slováci? Jedna veľká katastrofa! Podľa World Cancer Report 2014 (4), ktorú zostavila Svetová zdravotnícka organizácia, bola na Slovensku u mužov svetovo najvyššia úmrtnosť na rakovinu medzi rokmi 2003-2007 a u žien tretia najvyššia. Až 202,6 úmrtí na 100 000 mužov a 99,4 úmrtí na 100 000 žien. Celkovo od roku 1975 po 2012 úmrtnosť na rakovinu u nás konštantne stúpa u oboch pohlaví (viď obrázok nižšie).

Z pohľadu výskytu rakoviny bol slovenský priemer 276,9 prípadov na 100 000 ľudí v roku 2012 a obsadili sme celosvetovo 22. miesto.

Bohužiaľ, to ani zďaleka nie je všetko a sú tu ďalšie smutné čísla:

  • V roku 2015 zomrelo 17,7 milióna ľudí na srdcovo-cievne ochorenia a to predstavovalo 31% úmrtí celosvetovo, vrátane chudobných a rozvojových krajín. Koronárne srdcové ochorenia spôsobili 7,4 milióna úmrtí a 6,7 milióna úmrtí je pripísaných mŕtvici. Viac ako 75% týchto úmrtí nastalo v krajinách s nízkymi a strednými príjmami (5).
  • V roku 2012 bolo 14,1 miliónov nových prípadov rakoviny a toto číslo sa má zvýšiť o 70% v priebehu ďalších 2 desaťročí. V roku 2015 zomrelo na rakovinu 8,8 miliónov ľudí a celosvetovo každé 6. úmrtie spôsobuje rakovina. Približne 70% týchto úmrtí nastalo v krajinách s nízkymi a strednými príjmami (6).
  • V roku 1980 bolo vo svete 108 miliónov diabetikov, v roku 2014 to bolo už 422 miliónov (7).
  • V SR trpí cukrovkou približne 340 000 obyvateľov a v ČR viac ako 860 000 obyvateľov (8).
  • Obezitu alebo nadváhu má viac ako 60 % svetovej dospelej populácie a nadváhu má takmer každý štvrtý človek na planéte (1,6 miliardy ľudí). Ak by sme odpočítali miliardy ľudí trpiacich hladom vo svete, tak by mal nadváhu približne každý tretí človek.
  • Celkové náklady v roku 2017 na liečbu diagnostikovanej cukrovky v USA boli 327 miliárd dolárov, 237 miliárd na priame lekárske náklady a 90 miliárd za zníženú produktivitu. A to je nárast až o 26 % len od roku 2012 (9).

Pritom ak by sa len v USA znížil výskyt obezity iba o 1 percento, ušetrilo by to ročne 5,5 miliardy dolárov na zdravotnú starostlivosť. A každé jedno znížené percento výskytu cukrovky by znížilo náklady o 27 miliárd dolárov ročne. Ak by sa výskyt obezity v USA vrátil na úroveň spred vyše 40 rokov, ušetrilo by sa 500 miliárd dolárov ročne. Predstavte si, čo všetko by sa za tie peniaze dalo vybudovať. Namiesto toho sa tieto peniaze amerických daňových poplatníkov „vyhadzujú“ na zdravotné problémy ľudí, ktoré si ich zapríčinili samy svojou nevhodnou životosprávou.


 

Avšak ani Slováci nemajú čisté svedomie a zjavne tiež vedomosti, pretože v niektorých štatistikách sú na čele (ako v prípade rakoviny u mužov) a bohužiaľ aj tam, kde danú liečbu drvivá väčšina ľudí vôbec nepotrebuje. Takže sa skôr nechali oklamať než by reálne boli chorí. Čo má tým na mysli?

V roku 2013 podľa štatistík OECD Slováci spotrebovali najviac liekov na zníženie cholesterolu v prepočte na dennú dávku na 1000 obyvateľov spomedzi krajín Európy a zopár krajín z ostatných kontinentov. K negatívnej „špičke“ patríme aj v spotrebe liekov na zníženie vysokého krvného tlaku a „zahanbiť“ sme sa nedali ani v spotrebe antidiabetických liekov (viď graf nižšie).

Pri pohľade na uvedené grafy ma napadá otázka: „čo sa to s ľuďmi deje, že si ničia takto svoje telá?” Výborne to podľa mňa vystihol Brendon Burchard, ktorý vo svojej knihe The Motivation Manifesto napísal:

„Väčšina ľudí by sa cítila vinná, ak by zničili niekomu majetok. Napriek tomu poškodzujú samotný chrám, ktorý im tvorca daroval.“

Na základe celosvetových štatistík môžem s istotou prehlásiť, že väčšine ľudí na tejto planéte chýba plnohodnotné zdravie. A som presvedčený, že títo ľudia kvôli tomu nie sú veľmi spokojní a šťastní, pretože ich sužuje bolesť, utrpenie, neistota a strach. Určite zažívajú mnohé radostné a šťastné okamihy, ale chýba im fyzická sloboda.

Sú ľudia vinníci alebo obete?

Na prvý pohľad by som mohol povedať, že ľudia s obezitou a chronickými ochoreniami si za svoj stav môžu sami. Jednoducho sa prejedajú a konzumujú podradné priemyselne spracované jedlo, v ktorom chýbajú potrebné živiny a nachádza sa prehnané množstvo cukrov, nekvalitných tukov a rafinovaných obilnín.

Stačí niekedy nahliadnuť do McDonald’s, KFC a iných fast food reťazcov, ktoré sú často preplnené obéznymi, ale aj štíhlymi ľuďmi. Pritom o nekvalite a škodlivosti ich produktov informujú aj mnohé médiá a nie je to žiadna konšpiračná teória.

A pokiaľ okolo nich nechodíte, tak nahliadnite do nákupných košíkov bežných ľudí, alebo možno aj do svojho, a opýtajte sa samého seba: „smerujem svojim výberom potravín ku zdraviu?“

Túto otázku si zjavne väčšina ľudí nekladie, aj keď sa obávam, že by na ňu nevedeli správne odpovedať, pretože im chýbajú potrebné vedomosti. A to, že ich nemajú, je rozhodne ich vina, pretože nikto vám nemôže brániť sa vzdelávať.

Avšak buďme úprimní a realistickí. Každého z nás zaujíma niečo iné a nie každého zaujíma výživa. Lenže zdravie by malo zaujímať každého z nás, pretože zdravie síce nie je všetko, ale bez neho je všetko ničím. Takže aspoň malá snaha o vzdelanie v tejto oblasti určite stojí zato. Z toho teda vyplýva, že…

…ľudia sú z veľkej časti vinníci svojho zdravotného stavu. Len VY ste zodpovedný za svoj život a činy, či sa vám to páči, alebo nie.

Lenže ako je možné, že existujú ľudia, ktorí tvrdia, že sa zdravo stravujú a vedú zdravý životný štýl, a napriek tomu tiež trpia mnohými zdravotnými problémami, dokonca ak sú štíhli? Veď nakoniec ani ja nie som imúnny voči chronickým a iným ochoreniam, a to napriek tomu, že dennodenne strávim dlhé hodiny vzdelávaním sa o výžive.

A prečo sa vôbec ľudia tak prejedajú, keď im to v konečnom dôsledku spôsobuje nešťastie, utrpenie a bolesť? Prečo konzumujú niektoré podradné potraviny, ak im spôsobujú zdravotné problémy?

Tieto otázky presahujú kapacitu tohto textu a niektoré odpovede sa vám snažím poskytnúť na svojom blogu. Tieto odpovede  však smerujú k tomu, že…

…mnohí ľudia nie sú ani tak vinníci, ale skôr obete, v tomto prípade svojho tela a súčasného konzumného a egoistického systému.

Pretože žijeme v dobe, v ktorej má väčšina ľudí k dispozícii nadbytok potravín a obrovský výber značiek. A sme doslova zmanipulovaní marketingom výrobcov, ktorí nás bohužiaľ zavádzajú o svojich výrobkoch. Paradoxne, napriek navonok veľkému výberu potravín, je náš výber veľmi obmedzený. Dôvod je ten, že mnohé značky v skutočnosti patria pod niekoľko veľkých nadnárodných korporácií.

Tieto ekonomicky silné korporácie si ako jediné dovolia sponzorovať drahé reklamy v TV a médiách. Preto môžeme stále dookola vidieť reklamy na:

  • Coca Cola, Pepsi Cola, Fanta, Sprite, Mirinda, Lipton, Nestea a iné sladené nápoje.
  • Fast food reštaurácie McDonald’s a KFC.
  • Čokolády Milka, Figaro, Orion či Kinder Bueno.
  • Tyčinky Mars, Snickers, Deli, Margot, Kofila, Kaštany, Koko, Bounty, Milky way, Twix, KitKat.
  • Keksy a sušienky Fidorka, Siesta, Horalka, Mila, Lina, Miňonky, Tatranky, Delissa, Zlaté, Bebe, Disko, 3BiT, Oreo.
  • Lupienky a krekry Slovakia Chips, Pringles, Tuc.
  • Margaríny Flora, Rama, Perla, Veto.
  • Rastlinné oleje Raciol, Heliol, Fritol.
  • Stužené tuky Cera, Hera, Palmarín či Helia.
  • Mliečne výrobky Danone, Zott, Müller.
  • Cereálie Nesquik, CiniMinis, Chocapic, Cornflakes.
  • Kečupy a omáčky Heinz, Hellmann´s, Hamé.
  • Kávu Nescafe, Nespresso, Jacobs, Tchibo.
  • Zmrzliny Algida, Schöller, Häagen-Dazs.
  • Cukríky Bonpari, Jojo, M&M, Skittles, Haribo, Hašlerky.
  • Žuvačky Orbit, Airwawes, Winterfresh.
  • Kozmetiku Nivea, Dove, Axe, Schwarzkopf, Wella, Pantene, Old Spice, Palmolive.
  • Drogériu Persil, Perwoll, Bref, Ariel, Calgon, Domestos, Always, Naturella, Pampers, Tide, Jar, Pur, Cif, Lenor, Savo, Signal, Colgate.

Okrem pár výnimiek patria všetky uvedené značky a výrobky spoločnostiam Nestlé, Kraft Foods (Mondeléz), Coca-Cola, PepsiCo, Unilever, Mars, General Mills, Kellogs, Henkel a Procter & Gamble. Takže ide skôr o ilúziu výberu. A keďže ich výrobky sú takmer ako jediné reklamované a k tomu manipulatívnym spôsobom, nečudo, že ich ľudia nakupujú. K tomu sú ešte pomerne lacné a návykové, takže voľba pre väčšinu vo výžive nevzdelaných ľudí je jasná.

To však nie je samo o sebe problém, pretože aj tieto spoločnosti by mohli ľuďom predávať kvalitné produkty ako čerstvé a lokálne potraviny, prírodnú kozmetiku alebo netoxickú drogériu. Lenže oni to z nejakého dôvodu nerobia.

Videli ste niekedy v TV reklamu na farmárske a nespracované potraviny ako je BIO zelenina, ovocie, mäso, vajíčka, orechy, smotana, tvaroh či surové mlieko? Alebo reklamu na prírodnú kozmetiku? Predpokladám, že nie, čo nie je náhoda, keďže tieto korporácie ich ani nepredávajú.

Namiesto toho potraviny pri výrobe rafinujú (zbavujú živín) a upravujú ich pri vysokých teplotách, používajú lacné suroviny, prídavné látky (éčka) a nadmerné množstvo cukru a nekvalitných tukov, používajú nebezpečné chemikálie a geneticky modifikované organizmy, a používajú suroviny z veľkoprodukcie, pri ktorej sa navyše ničí príroda, životné prostredie (napr. palmový olej, „špinavé“ kakaové bôby atď) a trpia hospodárske zvieratá. A samozrejme nemôžem nespomenúť prepojenie týchto spoločností so zavádzajúcou reklamou, detskou otrockou prácou, zastrašovaním a dokonca záhadnými úmrtiami ľudí, ktorí s nimi nesúhlasili (viď toto video).

Takéto výrobky následne poškodzujú ľudský organizmus, čo je v súčasnosti už dôkladne zdokumentovaný a nevyvrátiteľný fakt. Aby som však bol spravodlivý, nielen veľké korporácie, ale aj mnohí menší výrobcovia produkujú takéto nekvalitné a zdravie poškodzujúce potraviny.

Dnešné supermarkety síce ponúkajú tisícky potravín a výrobkov, ale drvivá väčšina z nich nemá potrebnú kvalitu a hlavne výživovú hodnotu.

Jediná ich výhoda je ich nízka cena, ale tá je skôr zárukou podradnosti, než skutočná výhoda.

Avšak aj z tohto dôvodu ich nakupujú ľudia s nižšími príjmami, ktorí si veľakrát nemôžu dovoliť niektoré kvalitnejšie, výživnejšie a drahšie potraviny. Práve ľudia so strednými a nižšími príjmami sú tí, ktorých sa najviac týkajú chronické zdravotné problémy, čo nie je náhoda.

Mnohí z nich si to však ani neuvedomujú a spracované potraviny nakupujú skôr kvôli chuti, reklame a závislosti na nich. Prečo by potom mali výrobcovia upustiť zo svojej výroby a začať produkovať kvalitné potraviny a výrobky? Veď majú vysoké zisky a ľudia sú z ich produktov nadšení, tak prečo to meniť, keď im to funguje?

Z toho všetkého vyplýva, že na jednej strane tu máme ilúziu výberu a silnú nadvládu nadnárodných korporácií, ktoré produkujú nekvalitné, ale zato návykové potraviny, manipulujú verejnou mienkou pomocou reklamy a dokonca ovplyvňujú oficiálne výživové odporúčania ohľadom zdravej výživy. To je mimochodom dôvod, prečo často trpia zdravotnými problémami aj ľudia, ktorí sa vraj „zdravo“ stravujú.

A na druhej strane tu máme VÁS – spotrebiteľov, ktorí síce nemusia nakupovať ich produkty, ale proste ich nakupujú, pretože im chutia, sú na nich závislí, podľahli reklame, majú nižšie príjmy, malé vedomosti o výžive a nakoniec nemajú ani veľmi na výber, pretože supermarkety sú preplnené týmito produktmi a kvalitné výrobky predstavujú len malú časť ponuky.

A v tomto smere sú ľudia obete skôr než vinníci svojho zdravotného stavu. Tí, ktorí ovládajú súčasný potravinársky systém, sa proste poctivo starajú o to, aby ľudia boli nevzdelaní v oblasti výživy a celkovo málo inteligentní, k čomu slúži TV, počítačové hry, internetová zábava a iné druhy zábavy ako skvelý nástroj.

Už v starom Ríme sa používal chlieb a gladiátorské hry na tzv. debilizáciu obyvateľstva. Princíp je jednoduchý, dajte ľuďom jedlo a zábavu a oni sa nebudú zaujímať, čo sa deje v spoločnosti, kto ju ovláda a nebudú potrebovať zosadiť tých hore a robiť revolúcie. Skúste sa poobzerať okolo seba alebo opýtať sa samého seba, či táto stratégia nefunguje? Z môjho pohľadu funguje dokonale a ešte dlho bude fungovať.

Čo je to zdravá strava?

Ľudia sa často pýtajú, čo je to zdravá strava. Venujem sa výžive od roku 2006, ale stále som neprišiel na správnu odpoveď a dovolím si tvrdiť, že ani nikdy neprídem. Naopak si myslím, že je to nesprávne položená otázka, pretože neberie do úvahy individualitu každého z nás. To, čo vyhovuje mne, nemusí vyhovovať vám, pretože ja mám iný vek, zdravotný stav, genetiku a ciele.

Preto je potrebné začať sa pýtať správne otázky a hľadať na ne odpovede.

Mnohí ľudia sa všeobecne pýtajú nesprávne a povrchné otázky, ktoré vedú maximálne ku krátkodobým výsledkom a väčšinou nevedú k dlhodobému a optimálnemu zdraviu. Naopak, nakoniec vedú k nespokojnosti a nešťastiu, pretože ľudia nedosiahnu potrebné výsledky a zapájajú do tohto procesu svoje ego a nechajú sa zmanipulovať podstrčenými vzormi a názormi. Takéto povrchné otázky sú:

  • Ako schudnem X kilogramov, aby som dosiahol/-la vytúžené číslo na váhe?
  • Schudnem, ak budem jesť ryžové chlebíčky, müsli tyčinky, cereálie alebo celozrnné keksy a sušienky a piť nízkokalorické nápoje?
  • Koľko kalórií má táto potravina?
  • Môžem zjesť túto potravinu, je „zdravá“?
  • Pomôže mi táto nová diéta „schudnúť do plaviek“?
  • Ak budem behávať 3 krát týždenne, stačí to pre chudnutie/zdravie?
  • Čo mám konzumovať, aby sa mi znížil cholesterol (pretože doktor povedal, že ho mám vysoký)?
  • Ako dosiahnem postavu, akú má ten herec/herečka/spevák/športovec/iný „vzor“?

Na základe takýchto otázok si ľudia vytvárajú skreslenú predstavu o zdravej strave a o parametroch, ktoré optimálne zdravie môžu čiastočne odmerať.

Prestaňte sa zaoberať číslom na váhe, diétami, kalóriami, podstrčenými „ideálmi“ krásy či hladinou cholesterolu.

Netvrdím, že občas nemajú svoju dôležitosť, ale nie sú tie najdôležitejšie pre vaše optimálne zdravie, postavu a výkonnosť. Ja sa radšej pýtam tieto otázky:

  • Ktoré potraviny mi po ich konzumácii dodávajú dlhodobú energiu, udržujú vysoký mentálny výkon a zasýtia ma na 6 a viac hodín a cítim sa po nich skvele?
  • A ktoré potraviny mi naopak po ich konzumácii znižujú hladinu energie, zvyšujú chuť do jedla a chuť na sladké, spôsobujú nevoľnosť, bolesti a iné zdravotné problémy, zasýtia ma na menej ako 3 hodiny, spôsobujú mi po niekoľkých hodinách útlm, hlad a nie som po nich schopný podávať vysoké fyzické, pracovné a mentálne výkony?
  • Aké živiny a v akom množstve ľudské telo potrebuje pre optimálne zdravie a v ktorých potravinách sa nachádzajú?
  • Ako mám vyberať, spracovať a kombinovať tieto potraviny a ako z nich pripravovať a načasovať jedlá, aby si zachovali potrebné živiny a dodali ich môjmu telu, a ja som vďaka tomu mohol využívať svoj fyzický a mentálny potenciál na maximum?
  • Ako sa stravovali, pohybovali a celkovo žili ľudia, ktorí sa dožili viac než 80, 90 a viac rokov a to bez chronických zdravotných problémov? A čo konzumujú a ako žijú ľudia, ktorí trpia zdravotnými problémami?
  • Aké látky a v akom množstve sú pre ľudské telo prospešné a aké toxické? Kde sa nachádzajú tieto látky a ako ich môžem získať, alebo sa im naopak vyhnúť?
  • Aký stravovací, tréningový a životný štýl mi udržuje optimálne zdravie, štíhlu a svalnatú postavu, vysokú kondíciu a výkonnosť, mentálnu jasnosť a prináša mi radosť zo života?
  • Ako mám cvičiť a stravovať sa, aby som nabral funkčnú svalovú hmotu bez ohľadu na číslo na váhe?
  • Mám dostatok funkčnej svalovej hmoty a potrebnú kondíciu, aby som dokázal zachrániť svoj alebo iný život v prípade potreby?
  • Som spokojný s tým, čo vidím v zrkadle, keď som v spodnej bielizni?
  • Akú mám hladinu krvného cukru nalačno a počas dňa? Je dostatočne nízka (aspoň pod 5 mmol/L) väčšinu dňa, aby som sa vyhol zbytočným poškodeniam, ktoré spôsobuje vysoká krvná glykémia? Ktoré potraviny a jedlá mi udržia nízku hladinu krvného cukru počas dňa?
  • Akú mám hladinu inzulínu, glykovaného hemoglobínu (HbA1c) a triglyceridov v krvi nalačno (triglyceridy je vhodné občas merať aj po jedle)?
  • Akú mám hladinu vitamínu D3?
  • Prijímam každý deň dostatok čistej vody, vďaka čomu je môj moč slabo žltý až číry?
  • Spím v noci 6 – 9 hodín a vstávam ráno čerstvý, svieži a plný energie?
  • Som šťastný? Robím to, čo ma baví a napĺňa? Som vyrovnaný sám so sebou a som vôbec sám sebou? Mám svoje vzťahy v rovnováhe?

Keď si zodpoviem tieto otázky, budem môcť oveľa lepšie ohodnotiť svoj zdravotný stav a zároveň budem oveľa bližšie k dosiahnutiu optimálneho zdravia. Samozrejme tých otázok by mohlo byť viac, ale podstatné je, že takmer žiadna z nich nie je egoistická a zaujatá otázka. Naopak sú nezávislé a odpovede nie sú vždy vopred dané, ale vyžadujú počúvanie svojho tela a seba-testovanie.

Hľadajte optimálnu výživu pre VÁS

Ak si začnete klásť správne otázky o vašom zdraví a výžive a budete hľadať na ne odpovede, získate obrovské množstvo nových vedomostí, informácií, dát, poznatkov a skúseností. To vám umožní výrazne sa priblížiť k vašej optimálnej výžive a následne k optimálnemu zdraviu. Avšak pozor, bude to optimálna výživa pre VÁS a nemusí byť optimálna pre vašu rodinu, známych či kohokoľvek iného.

Preto sa nesnažte druhých ľudí presvedčovať, že ste objavili „svätý grál“ výživy, len zdieľajte svoje poznatky. V súčasnosti existuje veľmi veľa stravovacích štýlov a mnohí ich zástancovia sa vám snažia nahovoriť, že ten ich je optimálny.

Či už to je Paleo výživa, ketogenická výživa, nízkosacharidová strava, vysokosacharidová strava, vegetariánstvo, vegánstvo, surová strava, frutoriánstvo či makrobiotika. Každý tento smer má nejaké výhody, nevýhody, vedecké poznatky o svojich účinkoch a históriu jej používateľov. Tieto informácie vám môžu uľahčiť rozhodovanie, ale vždy je najlepšia osobná skúsenosť.

Paradoxne, pokiaľ vám nejaký smer vyhovuje a pomohol vám optimalizovať zdravie v priebehu napríklad jedného roka, stále to neznamená, že je pre vás optimálny navždy. Prečo? Pretože niektoré zmeny sa môžu ukázať až po niekoľkých rokoch.

Typický príklad je nedostatok vitamínu B12, ktorým môžu trpieť vegetariáni a vegáni a tým negatívne ovplyvniť nielen svoje zdravie, ale aj svoje potomstvo. Príznaky nedostatku vitamínu B12 však nastanú až po niekoľkých rokoch jeho nízkeho príjmu.

Tým nechcem povedať, že tieto výživové smery poškodzujú zdravie. Naopak, mnohí ľudia si ich nevedia ani po rokoch vynachváliť. Skôr považujem za nebezpečné a hlúpe byť niečím posadnutý a ísť tvrdohlavo jedným smerom. To znamená za každú cenu dodržiavať nejaký výživový smer a ignorovať určité fakty.

V prípade vegetariánov a vegánov to znamená ignorovať napríklad potrebu po vitamíne B12. Preto by mali výnimočne konzumovať aj niektoré živočíšne potraviny, ako to robil aj jeden z najznámejších vegánov Norman Walker.

Ja osobne nemám rád nálepky, preto nechcem tvrdiť, že som Paleo, Keto alebo low-carb. Stravovacie postupy týchto smerov mi vyhovujú zatiaľ najviac a to už niekoľko rokov, ale zároveň som nikdy nevyskúšal vegetariánsku či vegánsku stravu (plánujem ich niekedy otestovať na sebe).

Vyskúšal som len bežnú zmiešanú stravu (akú konzumuje väčšina ľudí od detstva) a vysokosacharidovú stravu (Projekt CHO) a tie mi nevyhovovali z pohľadu zdravia. Netvrdím však, že je pre mňa navždy optimálna ketogenická strava, ktorá mi zatiaľ veľmi vyhovuje. Pretože neviem, ako by ovplyvnila moje zdravie, ak by som ju konzumoval 30, 40 alebo viac rokov.

V súčasnosti je pre mňa optimálna na základe mojich doterajších skúseností, vedomostí a poznatkov. Aj keď musím uviesť, že existujú rôzne verzie ketogenickej stravy a tá môže obsahovať len živočíšne potraviny, alebo môže byť dokonca vegánska. Takže ak je niekto vegán, môže tiež konzumovať vysokotučnú a nízkosacharidovú stravu, ktorá bude vlastne ketogenická.

Tým chcem tiež povedať, že v určitých situáciách môže byť pre mňa optimálna iná verzia ketogenickej stravy alebo aj úplne odlišná strava, ktorá nebude ketogenická. Napríklad ak v mojom tele nastane nejaký zdravotný problém, ktorý si bude vyžadovať vylúčenie niektorých potravín. Rovnako to platí pre vás a počas vášho života sa bude meniť vaša optimálna výživa.

Preto buďte otvorený novým možnostiam a vzdelávajte sa celý život.

Optimálna výživa musí byť nielen výživná, ale aj chutná a musí vám prinášať radosť.

To znamená, že do nej môže patriť aj niečo navonok „nezdravé“, čo si doprajete raz za čas. A čo také sa vlastne stane? Potešiť svoje chuťové bunky je veľakrát dôležitejšie než nasilu konzumovať niečo, čo by vám už liezlo hore krkom.

Ako príklad uvediem seba. Milujem kvalitnú zmrzlinu a sladké dezerty, preto nemám po ich konzumácii výčitky. Prežil by som aj bez nich, ale rád si osladím život (aj keď nie hocijakými výrobkami) bez ohľadu na to, že ma to na chvíľu „vykopne“ z nutričnej ketózy. To isté platí pre niektoré sacharidové potraviny. Nechýbajú mi, ale keď mi prídu na chuť, tak si ich dám bez výčitiek. Našťastie mi to dovolí môj zdravotný stav a silný a flexibilný metabolizmus (otestovať si ho môžete tu a ohodnotiť tu).

Kde a ako začať?

Optimálne zdravie nie je len o výžive, ale aj o pohybe, manažmente stresu, psychike, spánku, regenerácii, toxínoch a ďalších faktoroch. Mnohé z nich dokážeme priamo ovplyvniť a iné menej. Každopádne existuje množstvo krokov, ktoré môžete podniknúť už teraz, aby ste sa výrazne priblížili k optimálnemu zdraviu.

Tie najdôležitejšie podľa mojich názorov a vedomostí som spísal do série 11 krokov ku zdraviu (už ich je 13), ktorú mám rozsiahlo rozpísanú na svojom blogu (aj keď ešte nedokončenú).

Okrem nej vám ponúkam e-mailový seriál 22 odporúčaní pre optimálne zdravie, ktorý získate zdarma, ak sa stanete členom môjho PREMIUM CLUBU, ktorý je tiež úplne zdarma. Okrem iných bonusov vám ako členovi klubu pošlem počas spolu 23 dní jeden e-mail každý deň, v ktorom vám vždy predstavím 1 odporúčanie pre optimálne zdravie. Držím vám palce a verím, že vám moje odporúčania pomôžu optimalizovať vaše zdravie.

Zaujal Vás tento článok?

Tak mu prosím dajte like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Máte nejakú otázku, názor alebo iný pohľad na vec?

Napíšte mi ich do komentárov...

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov