MARTIN CHUDÝ

Začni žiť život podľa svojich predstáv

Prevezmite zodpovednosť za svoje zdravie

Nenechajte sa viac klamať záujmovými skupinami, ktoré sa vám snažia nanútiť ich spôsob, akým by ste si mali vyberať potraviny do vášho nákupného košíka. A vy o niekoľko rokov skončíte prinajlepšom v ordinácii svojho lekára, ktorý vám s radosťou naordinuje nejaké „zázračné“ tabletky. Povedzte „STOP“ a prevezmite zodpovednosť za svoje zdravie…

Vitajte na mojom blogu! Toto je môj prvý článok, preto mi dovoľte, aby som sa trocha predstavil. Som profesionálny športovec, ktorý sa s chuťou venuje problematike zdravia a výživy. Sú to prakticky dve spojené nádoby, pretože bez plného zdravia by som nemohol vykonávať svoje povolanie. Tejto problematike sa venujem už niekoľko rokov a počas nich som si vypočul a prečítal mnohé názory na výživu a zdravie. Viaceré som sa snažil aplikovať a vyskúšal som veru mnohé návody ako si zachovať zdravie.

Väčšina z nich mi pravidelne „bila“ do očí prostredníctvom médií, alebo to boli všeobecne rozšírené názory. Tak som ich teda praktizoval. Moja strava bola bohatá na sacharidy, nejaké bielkoviny a tukom som sa vyhýbal, ako sa len dalo. Veď tuky sú pôvodcovia všetkých chorôb a priberá sa z nich. Aspoň tak to hovoria v televízií a v médiách. Ja som však z takejto stravy veru nebol taký zdravý, ako tvrdili v reklame.

Moje zdravie ani zďaleka nebolo stopercentné a moja hmotnosť bola okolo 90 kg, čo nebolo pre mňa vtedy ideálne. Neskutočne som sa tým trápil a nechápal som to. Veď som stále jedol ryžu, zemiaky, cestoviny, celozrnné pečivo. Vyhýbal som sa mäsu, vajciam, plnotučným výrobkom a ďalším tukom. A to som mal ako športovec obrovský výdaj a dodržiaval som už vtedy delenú stravu. Bolo to pre mňa veľmi frustrujúce, ale už viem, kde bola chyba.

Počúval som médiá a všeobecne rozšírené názory, ktoré vlastne vznikajú z toho, čo nám povedia médiá. Našťastie som sa stretol s mojím súčasným dobrým kamarátom a kolegom Vladom Zlatošom, ktorého považujem za svojho mentora. Ten ma postupne priviedol do obrazu. Dnes po asi 5 rokoch štúdia, skúšania a experimentovania môžem povedať, že takto perfektne som sa nikdy necítil. Tému „zdravie a výživa“ proste milujem a v dnešnej dobe už sám radím iným, ako sa stravovať. Chcelo to však disciplínu, otvorenú myseľ a ochotu počúvať vlastné telo a učiť sa od tých správnych ľudí.

A viete ako vyzerá moja strava dnes? Neustále konzumujem tuky, tuky a ešte raz tuky. Denne konzumujem asi 50 g masla, 1/2 dcl olivového oleja, 50 g kokosového oleja, 50 g orechov, 30 g semiačok, 1 – 2 l plnotučných mliečnych výrobkov, 4 vajcia, 200 g mäsa, 200 g syru a takto to všetko krásne obmieňam. Samozrejme to kombinujem s množstvom zeleniny. A čo mojej strave chýba alebo sa vyskytuje iba zriedka? Ryža, cestoviny, zemiaky, celozrnné pečivo a iné múčne výrobky. Výsledok? Mám menej ako 85 kg, minimum telesného tuku, vyrysované telo, žily na bruchu a energie, že by som utiahol jadrový reaktor. Žiadne zdravotné problémy a žiadne náklady na lekárov.

Ako je to možné? Veď podľa všeobecných zdravotných odporúčaní by som mal trpieť ťažkou chronickou nadváhou a mal pomaly umierať na nejaký druh rakoviny. Odpoveď určite nie je jednoduchá, ale vzhľadom na vlastné skúsenosti a skúsenosti či už mnohých mojich známych, alebo ďalších ľudí, som sa o túto tému začal vážne zaujímať.

Mojim hlavným zdrojom informácií sa okrem Vlada stal (práve vďaka Vladovi) Dr. Joseph Mercola. Uznávaný americký lekár, ktorého internetová stránka www.mercola.com je svetovo najnavštevovanejšia internetová stránka v oblasti alternatívnej medicíny. Vďaka nim som za niekoľko rokov načerpal neuveriteľné množstvo vedomostí, ktoré som úspešne aplikoval na sebe, a ktoré pomohli už možno aj miliónom ľudí. Tieto názory sú však veľakrát v rozpore s bežne rozšírenými názormi a tvrdeniami lekárov či ortodoxnej medicíny. Tieto názory však zmenili môj život.

Aj preto som sa rozhodol založiť si tento blog a informovať vás o mnohých skutočnostiach, ktoré vám môžu pomôcť nasmerovať sa za vysnívaným zdravím a objaviť skutočnú cestu k zdravému telu. Už sa viac nemôžete nechať klamať záujmovými skupinami, ktoré vám chcú „dobre“. Čoho výsledkom je zvýšený výskyt civilizačných chorôb, srdcovo-cievnych problémov, ohromný nárast obezity (už aj u detí) a vznik nových chorôb. Uvedomte si, že výrobcovia potravín chcú v prvom rade zisk a až potom by možno boli radi keby ste aj zdraví. Naopak, to by nebol spokojný farmaceutický priemysel.

Dennodenne sa stretávam s rôznymi názormi na výživu, ktoré mi často pripomínajú tie moje v minulosti. Postupne som si uvedomil, že to vlastne nebola až tak moja chyba a nie je to ani až tak chyba nikoho z tých ľudí, ktorí majú moje bývalé názory a zápasia so svojim zdravím. Veď kto mal mňa alebo ich naučiť, čo je vhodné a čo nie? Moji rodičia také možnosti nemali a s nástupom médií sme sa všetci poslušne spoliehali na ich transparentnosť a čestné záujmy. A dovolím si tvrdiť, že to tak aj bolo. Z tohto pohľadu však bohužiaľ, že sa doba vyvíja. Dnes už ide o peniaze a iní ľudia diktujú, aký je trend. Samozrejme česť výnimkám a poctivým novinárom, ktorí sú bohužiaľ veľakrát v úzadí. Dnes už proste nie je v móde pravda.

Čo sa týka výživy, tak povedať čo je „zdravá strava“, nie je také jednoduché, pretože každý sme iní. Každý človek má iné gény, inú krvnú skupinu, iné podmienky, iné predispozície, metabolizmus, zamestnanie, prostredie, v ktorom pracuje alebo žije. Proste výživa je nikdy nekončiaca téma. Napriek tomu sa dá správnou analýzou relatívne presne určiť, čo je vhodné pre daného jedinca. Túto analýzu vám však určite neposkytne televízna reklama a bohužiaľ ani väčšina lekárov. Preto je veľmi dôležité, aby ste PREVZALI ZODPOVEDNOSŤ ZA SVOJE ZDRAVIE! Len a len vy to máte vo svojich rukách. Nikto vás nemôže prinútiť, aby ste vložili do úst niečo, čo nechcete alebo robili niečo, čo nechcete.

Dnes už našťastie pribúda množstvo ľudí, ktorí sa zaujímajú o to, čo vložia do úst. A inak to ani nemôže byť, pretože keby sme všetci zdraví, tak to neriešime. Lenže zdá sa, že zdravie sa nám zhoršuje a my veľakrát nevieme prečo. Jediné, čo vieme je, že každoročne vznikne niekoľko tisícok nových „potravín“, ktoré dobýjajú naše peňaženky a tieto potraviny nás lákajú krásnymi vôňami, tvarmi, farbami, chuťami a nízkou cenou.

Tieto potraviny sa nazývajú v angličtine „junk food“. Jediné, čo majú perfektné, sú marketingové kampane na podporu predaja, ktoré bohužiaľ zaberajú. Ale bohužiaľ len pre tých, ktorí tieto potraviny konzumujú. Tí, čo ich vyrábajú a predávajú sú spokojní, takisto ako tí, čo im neskočili na med. Ako hovorí môj mentor Vlado Zlatoš: „skratky neexistujú“ a je to hlboká pravda. Proste každý jeden človek sa musí začať zaujímať o svoje zdravie a o obsah svojho taniera. Pretože škola, médiá, štát či zdravotníctvo to vás a vaše deti bohužiaľ nenaučia.

Ponorme sa teda spoločne trocha hlbšie do tejto témy. O tom, že správna výživa je nevyhnutná pre zachovanie pevného a trvalého zdravia, nepochybuje už asi nikto (horšie je to už s aplikovaním takejto výživy). Neustále sa na nás z každej strany sypú informácie o to, čo je vhodné a čo nevhodné. Neustále počujem o dehonestácií tukov, hlavne tých nasýtených. Zakazujú nám maslo, tučné mäsá, plnotučné výrobky, vajcia, masť, slaninu a iné mastné výrobky. Všade do nás „hučia“, že cholesterol je za všetko zodpovedný.

Odporúčajú nám jesť sacharidy, margaríny, rastlinné oleje, celozrnné výrobky, light výrobky, nízkotučné výrobky a müsli. Poznám mnoho ľudí, ktorí chcú zmeniť svoje stravovacie návyky, a preto prechádzajú na podobnú stravu. A títo ľudia sa potom čudujú, prečo majú zdravotné problémy alebo nadváhu. Ja sám som praktizoval podobnú výživu takže viem, čo to obnáša.

A čo sa stane, keď stúpne počet chorých ľudí? Vyhlásia, že príčinou je, že ľudia stále nezmenili svoje stravovacie návyky a konzumujú priveľa nasýtených tukov a živočíšnych bielkovín. A viete, kto to vyhlási? 80 kg vážiaca „buchta“, ktorá vám bude rozprávať, čo je zdravá výživa. Nech si radšej kúpi nejaký margarín a natrie si ho na svoj celozrnný chlebík.

Nie, určite týmto nechcem urážať všetkých lekárov alebo iných odborníkov, napríklad taký pán Dr. Viliam Bada je obrovská kapacita, od ktorého by si mali brať ostatní príklad. Ale väčšina z nich by už mohla skončiť s ich ortodoxnými názormi a začať počúvať modernú vedu. A v prvom rade by mali začať skutočne študovať a nie odporúčať 30-ročné tvrdenia, ktoré si veľakrát sami napísali alebo ich nikdy ani nevyskúšali na sebe.

Určite ani ja nepochybujem o tom, že extrémne a neprirodzene zvýšená hladina cholesterolu (nad 8 mmol/l) a zvýšená hladina triglyceridov v krvi je spojená so srdcovo-cievnymi ochoreniami. A netvrdím, že si máte ísť nakúpiť bravčovú masť a jesť ju od rána do večera, ale za roky štúdia mnohých odborných článkov a vedeckých prác som zistil, že pravda je asi niekde inde.

Pozrime sa teda na 12 najväčších mýtov, ktoré kolujú o výžive a vy ich možno dennodenne počúvate. Najväčšie mýty o výžive:

  1. celozrnné výrobky sú zdravé
  2. raňajkové cereálie a müsli zmesi a tyčinky sú zdravé
  3. margaríny sú zdravé
  4. rastlinné oleje a rastlinné tuky sú zdravé
  5. nízkotučné mliečne produkty sú zdravšie ako plnotučné produkty
  6. výrobky s označením light, bez cukru, so zníženým obsahom cukru a pod. sú zdravé
  7. sója a sójové výrobky sú zdravé
  8. sacharidy ako ryža, cestoviny, zemiaky a pod. vás urobia zdravšími
  9. tuky, najmä tie nasýtené sú škodlivé a priberá sa z nich
  10. mäso, maslo, vajcia a iné živočíšne tuky sú nezdravé a spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia, nádorové ochorenia a rôzne iné ochorenia
  11. cholesterol je vinník srdcovo-cievnych ochorení a musíte sa mu vyhýbať
  12. soľ je veľmi škodlivá a musíte ju obmedziť

Toto sú podľa môjho názoru v skratke zhrnuté najväčšie omyly o výžive, ktoré sa môžete dozvedieť. Tieto tvrdenia samozrejme v ďalších článkoch podrobne vysvetlím a opíšem. Aby ste pochopili, prečo to tak je, musíte ísť do podstaty každej jednej potraviny, ktorú som zmienil a ja vám s radosťou tú podstatu vysvetlím. Teraz je rad na vás, aby ste prevzali zodpovednosť za svoje zdravie a pevne uchopili svoj život do vlastných rúk. Ako povedal Paul Zane Pilzer: „Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím!“

Každý jeden deň venujte aspoň 5 minút štúdiu svojho tela a výživy. Odporúčam vám čítať články od Dr. Josepha Mercolu alebo Vlada Zlatoša. Taktiež mnohé z nich vám budem s radosťou približovať, aby ste to mali čo najľahšie. Vy si však musíte uvedomiť, že skratky neexistujú a nikto nemávne čarovným prútikom, aby vyriešil vaše problémy. Musíte to urobiť VY.

A urobíte to tak, že dennodenne si prilejete pár kvapiek do vášho pohára a za niekoľko dní, týždňov, mesiacov, možno až rokov bude váš pohár plný a nebude z neho ubúdať. Vtedy budete zberať úrodu. Možno sa veľakrát váš pohár prederavý, ale vždy ho môžete zalepiť alebo zobrať nový pohár. Začnite teda malými krôčikmi, aby ste urobili jeden veľký posun. Držím vám palce :).

Verím, že sa vám môj článok páčil a že sa budeme pravidelne stretávať na mojom blogu. Teraz by som vás chcel požiadať, aby ste klikli na tlačidlo „like“, aby sa čo najviac ľudí dozvedelo, aké mýty na nich číhajú a mohli zmeniť svoj život. Zároveň by som bol veľmi rád, keby ste mi napísali komentár, v ktorom vyjadríte svoje názory a skúsenosti.

Budem vďačný za každý názor, či už pozitívny alebo negatívny. Je určite potrebné diskutovať o tejto téme. Taktiež mi môžete zanechať vaše návrhy, o čom by som mal písať alebo aká téma vás zaujíma a chceli by ste sa o nej dozvedieť viac. Prípadne pokiaľ máte nejaké zdravotné problémy alebo výživové nejasnosti a chcete o nich zistiť podrobnosti, veľmi rád vám pomôžem.

Ďakujem za prečítanie môjho článku a teším sa na ďalšie stretnutie na mojom blogu…

Zaujal Vás tento článok?

Tak mu prosím dajte like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Máte nejakú otázku, názor alebo iný pohľad na vec?

Napíšte mi ich do komentárov...

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov