MARTIN CHUDÝ

Začni žiť život podľa svojich predstáv

Naučte sa zvládať stres 3.časť (seriál 11 krokov ku zdraviu, 6.krok)

Ako predísť stresu a zaujať pozitívny postoj? Aké techniky vám pomôžu lepšie zvládať, alebo ho rovno eliminovať? Aké myšlienky nám zanechali veľké osobnosti tohto sveta? Aj na tieto otázky vám odpoviem v pokračovaní svojho 6.kroku ku zdraviu – Eliminujte stres…

Prvú časť článku si môžete prečítať tu. Druhú časť zasa tu.

V tretej časti môjho 6.kroku ku zdraviu sa zameriam na konkrétne techniky, ktoré vám môžu pomôcť eliminovať stres, alebo zlepšiť kvalitu vášho života, prípadne vás môžu trochu motivovať. Pravdepodobne budete musieť zmeniť niektoré svoje vzorce myslenia, alebo inak povedané programy, ktoré máte už dlhé roky zaužívané. To je tá horšia správa. Tá lepšia je, že keď si vytvoríte niektoré nové vzorce myslenia, váš život sa dramaticky zmení k lepšiemu. 

Prvý krok k zníženiu vašej hladiny stresu

Načo sa učiť lepšie zvládať stres, keď mu môžete rovno predchádzať? A tým nemyslím len stres, ktorý nejako priamo pociťujete v podobe zlej nálady, ale stres, ktorý pociťuje vaše telo, čo v konečnom dôsledku môže zhoršiť aj vašu náladu. Takže v prvom rade zaveďte kroky, ktoré celkovo znížia stres na váš organizmus a čo je dobrá správa, tieto kroky zároveň zlepšia vaše reakcie na stres.

Pod týmito krokmi myslím zmeny vášho životného štýlu a určité bežné postupy ako:

  • Zdravá strava
  • Kvalitný spánok
  • Dostatok pohybu
  • Počúvanie hudby
  • Nájdenie si času na seba
  • Plánovanie svojho času

Tieto zmeny sami o sebe zlepšia vašu náladu a zvýšia vašu odolnosť k stresu. Ako som však spomínal vyššie, pre zvládanie stresu existuje množstvo techník. Ja vám teraz prinesiem niektoré metódy a myšlienky, ktoré pomohli mne osobne a ktoré som našiel v knihách od autorov uvedených na konci 2.časti môjho článku o strese.

Zmeňte svoje vzorce myslenia

V prvom rade zaujmite postoj víťaza, pretože ste VÍŤAZ. Len tá vaša jediná spermia vyhrala nad miliónom iných, aby ste sa VY mohli dostať na tento svet. Taktiež si na rovinu povedzte pravdu, a to hneď! Tou pravdou je skutočnosť, že ste proste NAJLEPŠÍ. Áno presne VY ste najlepší a nikto iný, bez ohľadu na okolnosti, alebo názory druhých ľudí. Ste proste kráľ, alebo kráľovná, ktorých nikto nemusí korunovať, vy ste sa korunovali sami. Váš postoj VÍŤAZA a uvedomenie si, že ste NAJLEPŠÍ, sú jedny zo základných krokov k lepšiemu a úspešnejšiemu životu.

Taktiež je dôležité, aby ste všeobecne zaujali pozitívny postoj a vo všetkom sa snažili hľadať pozitíva. Začnite sa pozerať na poloplný pohár, nie poloprázdny. To však neznamená, že sa teraz máte bezhlavo tešiť nad každou blbosťou a nič vás nerozhnevá, alebo nezarmúti. Tiež to neznamená, že už nikdy nebudete mať „zlý“ deň. To skôr znamená, že si uvedomíte, že nič sa vo vašom živote nedeje náhodne a všetko je len určitá skúška. Preto prijmite aj to negatívne, zamyslite sa nad tým, zoberte si z toho ponaučenie, ale ďalej v tom hľadajte už len pozitíva a pracujte na zlepšení daného stavu, v ktorom sa vtedy nachádzate. 

Ďalší dôležitý krok k zlepšeniu vašich pocitov, je riešenie len tých vecí, ktoré môžete ovplyvniť. Ja osobne som sa tento krok naučil vďaka Ivovi Tomanovi, ktorému budem zato do smrti vďačný, pretože ma to zbavilo minimálne 90% problémov, ktoré som dovtedy mal. Proste buďte nad vecou a riešte len to, čo môžete ovplyvniť.

Každú udalosť okolo vás buď ovplyvníte, alebo neovplyvníte. Ak môžete niečo ovplyvniť, tak to môžete aj riadiť. Ak niečo nemôžete ovplyvniť, môžete len reagovať a nemá cenu sa tým zaoberať. Preto sú veľmi dôležité vaše reakcie nad udalosťami, nad ktorými nemáte kontrolu. To, nad čím však máte kontrolu a čo ovládate, sú vaše myšlienky a ak chcete získať kontrolu nad svojim životom, musíte prevziať kontrolu nad svojimi myšlienkami.

Väčšina ľudí si neuvedomuje, že sú to pocity, ktoré za nich myslia. Preto sa musíte naučiť myslieť na to, čo chcete a zažívať pritom príjemné pocity. Keď si poviete: „Len nech nie som chorý. Len nech nemám dlhy. Len nech ma nevyhodia z práce. Len nech nemám nadváhu,“ tak si to všetko len pritiahnete do svojho života, pretože je dokázané, že váš mozog nevie rozoznať slovo NIE. Navyše, aké pocity pri tom zažívate? Asi nie veľmi príjemné, však?

Mozog jednoducho nezaujíma, čo sa nemá stať, mozog chce len informáciu, čo sa má stať. Takže nevie, že tým myslíte opak, on len počuje slová ako choroba, dlhy, nadváha či vyhadzov. A nevie, či to chcete, alebo nechcete, pre mozog je to informácia, čo sa má stať. Takže všetky vyššie uvedené vety vníma, ako keby ste chceli, aby sa stali a vaše podvedomie vám len splní vaše želania. Veľakrát mi je až smiešne, ako ľudia podceňujú tento základný zákon vesmíru, respektíve o ňom nevedia, a preto si zbytočne sťažujú život.

Vyššie uvedené vety by ste mali vyslovovať nasledovne (píšem ich v mužskom rode, ale ženy by si ich samozrejme mali upraviť): „Som zdravý. Mám dostatok peňazí. V práci sa mi darí. Som štíhly a krásny.“ Schválne, koľkí z vás si každý deň povedia: „Som najlepší. Som zdravý a krásny. Som najlepší manžel. Som najlepší … (doplňte svoje povolanie). Mám dostatok peňazí. Zarábam … eur mesačne (doplňte svoj vytúžený mesačný zárobok). Som šťastný a úspešný,“ koľkí z vás si to pravidelne opakujú? Ja si to hovorím stále a funguje to!

Myslite teda nato, čo v živote chcete a sústreďte na to celú svoju energiu. Veľmi vám v tom pomôže každodenná vizualizácia a autosugescia týchto vašich snov. Vďaka nim uvidíte svoju prítomnosť v predstihu. Veď akoby ste mohli dosiahnuť niečo bez toho, aby ste si to predtým vôbec vedeli predstaviť? Samozrejme, toto sú len niektoré časti skladačky. Nestačí na to len myslieť a brať to ako prítomnosť, ktorá sa už stala, musíte preto aj niečo urobiť. Nasmerujte teda svoju pozornosť na svoje sny, pracujte krok po kroku na ich uskutočnení a o zvyšok sa už postará vesmír.

Ďalšou vhodnou metódou je tiež pravidelná inšpirácia nejakou pozitívnom myšlienkou, ktorou sa môžete naštartovať do každého dňa. Taktiež myslite na to, že keď chcete prijímať, najprv musíte dávať. Pokiaľ máte nejaký konflikt s nejakou osobou, skúste sa najprv zamyslieť nad sebou a vžiť sa do vášho „náprotivku“. Skúste sa na vec pozrieť jeho očami. A hlavne sa nesnažte meniť druhých ľudí, ale zmeňte najprv seba. Ako povedal Mahátma Gándhí: „Staň sa zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete.“

Problémy riešte okamžite

Pokiaľ máte nejaký problém, sústreďte sa na jeho riešenie a nie na samotný problém. Veľa ľudí v asi všetkých oblastiach presne vie, kde je problém, ale nehľadajú riešenia. Každý môže nadávať na veci okolo neho, ale to nie je umenie. Umenie je tie veci vyriešiť, pokiaľ je to vo vašich možnostiach.

V knihe Dalea Carnegieho, Ako sa zbaviť starostí a začať žiť, môžete nájsť hneď niekoľko techník pre lepšie zvládanie problémov. Prinášam vám hneď 2 techniky.

4 spôsoby ako sa zbaviť starostí podľa Galena Litchfielda:

  1. Presne si zapíšte, čo vám robí starosti
  2. Zapíšte si, čo s tým budete robiť
  3. Rozhodnite sa, čo s tým budete robiť
  4. Okamžite sa tým rozhodnutím začnite riadiť

Spôsob Leona Shimkina, ako sa zbaviť starostí v práci:

  1. Pravidlo: zistite si fakty
  2. Pravidlo: keď zvážite fakty, rozhodnite sa
  3. Pravidlo: po rozhodnutí okamžite konajte
  4. Pravidlo: odpovedzte na 4 otázky: V čom je problém? Čo tento problém spôsobilo? Aké sú všetky možné varianty riešenia problému? Ktoré riešenie navrhujete vy?

Buďte pripravený na všetko

Aj keď som vyššie písal, že by ste mali myslieť len na to, čo v živote chcete, tak zároveň buďte pripravený na všetko a už dopredu sa „zmierte“ aj s tým najhorším a zaujmite k tomu neutrálny postoj. Uvediem príklad.

Zaparkujete s autom na platenom parkovisku, kde vás rozčuľuje, že sa vôbec platí parkovné, alebo že je cena parkovného vysoká. Tak parkovné nezaplatíte. Možno ho nezaplatíte, pretože nemáte nadbytok peňazí a chcete ušetriť. Sám som to veľmi dobre poznal v minulosti. Avšak v takejto situácií riskujete, že dostanete „papuču“ a zaplatíte pokutu okolo 20 až 50 e, možno aj viac. Čo robiť v takom prípade?

V prvom rade zabudnite na to, že môžete dostať papuču, pretože inak si to môžete len privolať (opäť to poznám z vlastnej skúsenosti). Čo je však podstatné, ak by ste tú papuču predsa len dostali, už dopredu zaujmite neutrálny postoj, pretože viete, že páni policajti majú pravdu a vy ste porušili zákon. Proste sme mali smolu, že vás chytili.

Ten zákon sa vám nemusí páčiť, ale vy ho neovplyvníte. Preto sa snažte zraziť cenu papuče čo najviac nadol, ale zároveň s úsmevom zaplaťte pokutu a hneď to hoďte za hlavu. Keď ju budete platiť s hnevom, nič tým nezmeníte, iba negatívne zmeníte svoje zdravie a náladu, takže nemá zmysel sa nad tým dlhodobo rozčuľovať. Môžete sa aj roztrhať, ale nič na tom nezmeníte. A napriek tomu to niektorí ľudia budú riešiť aj 20 rokov a nielen tú pokutu.

Prestaňte s tým! Ak už niečo nemôžete ovplyvniť, neriešte to a buďte nad vecou!

Riešte seba a to, čo môžete ovplyvniť

Ako som spomínal vyššie, naučte sa riešiť len to, čo môžete riadiť, a to sú vaše myšlienky, z ktorých zasa vyplynú vaše výsledky. Avšak drvivá väčšina ľudí, Slováci obzvlášť, stále rieši politikov, korupciu, suseda, športové výsledky, trápne televízne seriály a relácie a iné zbytočné veci, ktoré im len berú ich produktívny čas. Uvedomte si, že politiku môžete zmeniť len raz za 4 roky, takže nemá cenu ju rozoberať. Tiež sa zamyslite, či si ešte pamätáte nejakú udalosť, nad ktorou ste sa len prednedávnom rozčúlili.

Na väčšinu týchto udalostí si už ani nemôžete pamätať, pretože vaša krátkodobá pamäť si pamätá možno 6 až 8 sekúnd a napriek tomu vás tieto udalosti vtedy tak rozčúlili. Aj keď tie, pri ktorých ste zažili silnú emóciu, si budete s veľkou pravdepodobnosťou pamätať až do smrti. To sú tie, ktoré ľudia riešia aj 20 rokov, ale zbytočne.

Uvediem príklad, ako myslia mnohí Slováci a čo ich veľmi rozčuľuje. Samozrejme je to niečo, čo nemôžu nijako ovplyvniť. A opýtam sa to priamo VÁS.

Ako by ste zareagovali, keby vám poviem, že zarábam 100 000 e mesačne? Pravdepodobne by ste ma chceli bodnúť do krku a opľuť. Pritom ma nepoznáte, nijako to neovplyvníte a keby zarábam len 10 e, tak na vás to nemá žiadny vplyv. Napriek tomu to budete riešiť a rozhnevá vás to. A tých čo to rozhnevá, to sú presne tí, ktorí nie sú ochotní najprv dávať, a preto nikdy nedostanú hojnosť. Dostávajú len to, čo si zaslúžia. Závisť, hnev, nenávisť, ohováranie a pod. Ako povedal Shopenhauer: „Malí ľudia sa nesmierne radujú z chýb a pokleskov velikánov.“ 

Namiesto tohto zlodeja času radšej pracujte na lepšej verzii samého seba a každý deň priložte jednu tehličku na svoj „krásny vysnívaný dom“, ktorý napokon po dlhej a úmernej námahe postavíte a budete si ho môcť užívať v plnej kráse. A čo by ste mali robiť, ak vám budú medzitým ostatní hádzať polená pod nohy? Jednoducho si nimi zakúrte, alebo si z nich vybudujte schody do neba.

Motivujte sa úspešnými ľuďmi

Naučte sa teda pozitívne myslieť a užívať si každý jeden okamih. Buďte vďačný, že máte dve nohy a dve ruky a že môžete ráno vstať a ísť vôbec robiť. Zároveň sa sebe pracujte, aby ste o niekoľko rokov boli slobodný. Sústreďte svoju energiu iba na veci, ktoré môžete ovplyvniť, a to je v prvom rade váš vlastný život a vaše myšlienky. Všetko má svoju príčinu a následok a vy dostanete to, načo zameriate svoju pozornosť.

Tiež myslite na to, že:

  •  Keď vás iní kopú odzadu, znamená to, že ste vpredu
  •  Keď vám iní závidia, znamená to, že ste hore
  • Neschopní vysvetľujú, prečo sa niečo nedá. Schopní oznamujú
  •  Závisť si proste musíte zaslúžiť
  • Ak chcete žiť bez dilemy, musíte nájsť svoje základné hodnoty, potom si ich zoradiť a následne  plánovať podľa týchto základných hodnôt.

V celom tomto článku som uviedol len zopár metód, ktoré môžete okamžite použiť, aby ste zvýšili svoju odolnosť voči stresu a zároveň sa mu v prvom rade úplne vyhli. Ako vidíte, týchto metód je dostatok, takže by sa mohlo zdať, že ak ich budete aplikovať, stres vás na míle obíde. A do veľkej miery je to skutočne tak, stačí to vyskúšať.

Na záver som sa rozhodol, že vám ponúknem ešte zopár zaujímavých myšlienok, príbehov či citátov, ktoré vám taktiež môžu pomôcť. Tieto úžasné myšlienky a príbehy vás zároveň môžu motivovať do snahy o lepší a šťastnejší život, pretože patria tým ľuďom, ktorí v živote niečo dokázali. Ako mysleli a čo robili veľkí ľudia?

Keď v najťažších vojenských časoch pracoval Winston Churchill 18 hodín denne, dostal otázku, či mu jeho obrovská zodpovednosť nerobí starosti. Churchill odpovedal: „Mám veľa práce. Na starosti nemám čas.“

George Bernard Shaw: „Tajomstvo toho, ako byť nešťastný, spočíva v tom, či máte čas uvažovať, či ste šťastný alebo nie.

Nenechajte sa rozčúliť drobnosťami, život je na to príliš krátky.

Zo starostí ťažia poisťovne.

Podľa zákona pravdepodobnosti je nejaká šanca, aby sa vám stalo to, čo vám robí starosti?

John Milton: „Nie je hrozné byť slepý, hrozné je byť neschopný slepotu znášať.“

Henry Ford povedal: „Ak už nedokážem veci zvládnuť, nechám ich, nech sa zvládnu samy.“

Veľkí ľudia hádžu veci za hlavu.

Epiktetus v Ríme v 19. Storočí hlásal: „Jediná cesta ku šťastiu, je tá, prestať si robiť starosti s vecami, ktoré nezávisia od našej vôle.“

Sokrates pred smrťou, na ktorú bol neprávom odsúdený závistlivými ľuďmi, povedal: „Snaž sa ľahko znášať to, čo musí byť.“

Zmierte sa s nevyhnutným a snažte sa vyťažiť aj z takejto situácie niečo.

Nechcite rezať piliny (minulosť), pretože sú už narezané.

  1. Pravidlo: Činorodosť je najlepším liekom proti nervovému zrúteniu
  2. Pravidlo: Nedovoľte, aby  vám maličkosti ujedali zo šťastia
  3. Pravidlo: Aká je pravdepodobnosť, že sa to stane?
  4. Pravidlo: Zmierte sa s nevyhnutným a snažte sa z toho niečo vyťažiť. Ak to však neviete zmeniť, povedzte si: „Je to tak a inak to byť nemôže.“
  5. Pravidlo: Vydajte príkaz STOP a odmietnite venovať čas svojej starosti
  6. Pravidlo: Nechcite rezať piliny

Ralph Waldo Emerson: „Človek je tým, na čo myslí celý deň.“

Marcus Aurelius: „Náš život je taký, akým ho urobia naše myšlienky.“

Ježiš: „Miluj svojho nepriateľa.“

Shakespeare: „Pec pre svojich nepriateľov nerozpaľuj tak, aby si sa popálil sám.“

Konfucius: „To, že vás niekto okradol alebo vám ublížil, nie je až také zlé, ibaže si to pamätáte.“

Generál Eisenhower ani minútu nepremárnil rozmýšlaním o ľuďoch, ktorých nemal rád.

Lincolna ohovárali a urážali tí, ktorých dosadil na najvyššie miesta.

Nesnažte si vyrovnať účty so svojimi nepriateľmi, pretože ublížite viac sebe.

Namiesto toho, aby sme sa trápili nad nevďačnosťou, očakávajme mu. Ježišovi poďakoval len 1 malomocný z 10-tich.

Dávajte pre radosť z dávania.

Jonathan Swift, autor Gulliverových ciest: „Najlepší lekári na svete sú doktor Výživa, doktor Pokoj a doktor Veselý.“

Shopenhauer: „Len málokedy myslíme na to, čo máme, ale vždy na to, čo nám chýba.“

Logan Pearsall Smith: „V živote je potrebné zamerať sa na dve veci: po prvé, dostať to, čo chcete, a po druhé, mať z toho radosť.“

Naučme sa vidieť to, že život má viac kladných stránok ako záporných!

Pozreli dvaja väzni von oknom z cely, jeden videl hviezdy, druhý len blato.

Harry Emerson Fosdick v 12.storočí: „Šťastie nie je predovšetkým potešenie. Šťastie je predovšetkým víťazstvo.“

Ak sa budeme o ľudí zaujímať a pomáhať im, nebudú sa nám smiať.

Každý deň popremýšľajte, ako niekomu urobiť radosť.

Mohamed: „Dobrý skutok je taký, ktorý vyčarí úsmev na tvári jediného človeka.

Zabudnite na seba tak, že sa začnete zaujímať o druhých ľudí. Každý deň urobte dobrý skutok, ktorý vyčarí úsmev na niekoho tvári.

Ben Franklin každý večer skúmal samého seba a uvedomil si, že má 13 závažných chýb. 3 najväčšie boli plytvanie časom, zbytočné rozčuľovanie sa nad malichernosťami, hádavosť a tendencia vyvolávať konflikty s ľuďmi.

George Bernard Shaw si stanovil ako prvé pravidlo robiť najdôležitejšie veci najskôr. Každý deň mal napísať 5 stránok. 9 rokov písal 5 stránok denne.

Robinson Crusoe si zostavoval plán, čo v ktorú hodinu bude robiť.

Ak stojíte pred problémom, vyriešte ho ihneď, ak máte dostatok údajov na rozhodnutie, neodkladajte ho.

Ak vám niečo robí starosti, vezmite ceruzku a papier a napíšte si, čo vás trápi. Potom ten papierik založte do zásuvky a po pár týždňoch sa na to pozrite. Ak vás to bude stále trápiť, dajte ho tam na ďalšie dva týždne.

Brian Tracy: „Nikdy nehovorte o sebe to, čo nechcete, aby sa stalo.“

Zaujal Vás tento článok?

Tak mu prosím dajte like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Máte nejakú otázku, názor alebo iný pohľad na vec?

Napíšte mi ich do komentárov...

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov