MARTIN CHUDÝ

Začni žiť život podľa svojich predstáv

11 krokov ku zdraviu, 1.časť

Podniknite 11 krokov, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše zdravie. Tieto kroky môžu raz vám alebo vašim blízkym doslova zachrániť život. Začnite už dnes, prevezmite kontrolu nad svojim zdravím a začnite nový život…

Vo svojom prvom článku na blogu som vás nabádal, aby ste pevne uchopili svoje zdravie do vlastných rúk a priniesol som vám podľa môjho názoru najväčšie mýty, ktoré kolujú o výžive. Ako som sľúbil v prvom článku, všetko sa budem snažiť postupne vysvetliť. Najprv by som vám však chcel ponúknuť svoje názory, ako optimalizovať svoje zdravie, aby ste ich prípadne ihneď mohli otestovať na sebe. Ešte predtým by som sa však chcel s vami podeliť o niektoré svoje názory.

O tom, že zdravie je asi tá najdôležitejšia vec snáď nikto nepochybuje. Veď ako sa hovorí: „hlavne, že sme zdraví“. A o tom, že náš zdravotný stav najväčším podielom ovplyvňuje strava, ktorú konzumujeme, asi tiež málokto pochybuje. To znamená, že to, čo konzumujeme, ovplyvňuje aj našu psychiku, správanie a celý život.

Pokiaľ je človek často chorý, zranený alebo má depresie, asi len ťažko môže byť šťastný alebo úspešný a napredovať a približovať sa k svojim cieľom. Či už vo svojej práci, vzťahoch, financiách alebo proste v celom živote. Keď je človek chorý, nemôže pracovať, a tým pádom ani zarábať peniaze alebo sa venovať rodine. Musí chodiť po doktoroch, strácať svoj drahocenný čas a ešte pritom aj vyhadzuje za to peniaze. Dokonca, bohužiaľ, niekedy sú títo ľudia bremeno pre svoju rodinu a blízkych. Zdravie a optimálny zdravotný stav vám teda prinášajú radosť, šťastie, pohodu, lásku, ušetria vám peniaze a sú základom pre šťastný, úspešný a naplnený život.

Čo je to teda zdravie a optimálny zdravotný stav??? Nuž, to si musí každý zodpovedať sám. Niekomu stačí, že ho nič nebolí, inému, že má iba malé zdravotné problémy a pre iného to je maximálny prílev energie spojený s maximálne zdravým telom. A čo je to zdravá strava alebo výživa??? Na túto otázku vám nedokáže asi nikto presne odpovedať. Možno futurista. Ako hovorí jedno staré príslovie: „čo môže byť pre jedného liek, je pre druhého jed“.

Presne sa to teda asi ťažko určuje a žiadna univerzálna strava neexistuje. Tvrdenia, že by sme mali jesť všetko, ale s mierou, sú scestné. Zamyslite sa, ako by to vyzeralo, čo sa týka sortimentu potravín, keby vám to povedal niekto dnes alebo pred 50, 100 či 200 rokmi?

Každý človek má proste iný metabolizmus, krvnú skupinu, trávenie, gény, pracovné prostredie, zdravotné predispozície, chute, ciele a pod. Každý tiež žije v inom prostredí a dostal inú výživu počas svojich prvých dôležitejších 6 – 12 mesiacov života. Dnes už však našťastie (niekedy aj bohužiaľ) existuje moderná veda, ktorá prišla na mnohé fakty a spôsoby (hlavne alternatívne), akými sa dá u každého jednotlivca optimalizovať zdravie.

Druhá vec je či to určitým skupinám neberie „kšefty“. Najväčším problémom v diagnostike zatiaľ asi zostávajú gény, ktoré zatiaľ ťažko určiť u každého jednotlivca, ale myslím si, že aj to je len otázka času. Napríklad Dr. Peter D´Adamo, ktorý prevzal po svojom otcovi (Dr. James D´Adamo) výskum v oblasti krvných skupín, prišiel už aj na teóriu rozdelenia každej krvnej skupiny podľa genotypu (lovec, zberač, kočovník). Chcem tým povedať, že v dnešnej dobe sa dá hlbšou analýzou už veľmi presne určiť optimálna výživa pre každého jedinca. Akurát, že taká analýza nie je taká jednoduchá a bežne dostupná. V konečnom dôsledku každý jedinec zistí na konci svojho života či jeho strava bola optimálna.

Niekde som čítal názor, s ktorým súhlasím, že každý človek by mal prirodzene prežiť svoj život v zdraví, šťastí, bez vážnych zdravotných problémov a prirodzene zomrieť v pokročilom veku, čo si myslím, že je minimálne 80 rokov, a to som ešte možno málo povedal. Otázkou zostáva, či je to v dnešnej „spriemyslovanej“ dobe také jednoduché.

Aj z tohto dôvodu sa výrazne zaujímam o zdravie a výživu z viacerých smerov a rád by som postupne všetky svoje nazhromaždené vedomosti zdieľal s vami. Moje vedomosti vychádzajú z niekoľko rokov trvajúceho vzdelávania sa, čítania odborných kníh, článkov, názorov, štúdií, výskumov, vedeckých prác a v neposlednom rade testovaní na sebe alebo pozorovaní ľudí, ktorí praktizujú rôzne výživové smery. Ak by som spočítal všetky minúty študovania a praxe, tak by to urobilo mesiace čistého času. Ľudia, čo ma poznajú, by vedeli rozprávať…

Počas tejto doby som sa snažil pozerať na veci objektívne (čo sa asi nikdy úplne nedá) a vypočuť si všetky strany a prípadne otestovať v praxi. A môžem teda porovnávať, ako som sa cítil predtým a ako teraz. Aký som mal zdravotný stav, aké som mal ochorenia, zranenia, náladu, hmotnosť, množstvo telesného tuku, energiu, pohodu, chuť do života a vôbec celkový zdravotný stav.

Samozrejme netvrdím, že som najmúdrejší, a že viem všetko. Výživa sa tiež vyvíja a určité názory a poznatky sa menia, ale ja som ochotný ich stále študovať, testovať a hodnotiť. Napríklad ešte pred pol rokom by som vás presviedčal, že nízkotučné mliečne výrobky sú zdravšie než plnotučné, alebo pred rokom, že každý druh sóje je zdravý. Pred 2 rokmi by som vám zakazoval živočíšne bielkoviny a pred 4 rokmi by som vám absolútne zakazoval tuky.

Proste každý robíme chyby a učíme sa. Skratky neexistujú. Jeden rozdiel však u mňa nastal. Keď som pred rokmi presadzoval a praktizoval určité názory a postupy, tak som nebol spokojný. Dokonca som bol za blbca, pretože som rozprával druhým o výžive a sám som zažíval tráviace problémy, rôzne ľahké aj ťažšie ochorenia a mal som zvýšené množstvo podkožného tuku. Bol som však ochotný počúvať svoje telo a zmeniť svoje názory. Tvrdohlavosť by mi nijako vtedy nepomohla. A dnes ľudia, ktorí sa mi smiali a tvrdili, že mi to nepomôže, ma žiadajú o jedálne lístky na mieru a na dennom poriadku sa ma pýtajú, čo jesť, ako jesť, kedy jesť. A dokonca niektorí mi za to už aj platia.

Aby som však spresnil niektoré zdroje svojich poznatkov, tak spomeniem napríklad také mená ako Joseph Mercola, Vlado Zlatoš, Ron Rosedale, Paul Jaminet, Mark Sisson, Loren Cordain, Chris Masterjohn, Weston Price, Byron Richards, Stephan Guyenet, William Wolcott, Peter D´Adamo, Petr Fořt, a ďalší.

Okrem nich som študoval aj rôzne smery a štýly ako delená strava, krvné skupiny, pH, paleo strava, low-carb, ketogenická strava, stravovanie podľa somatotypu, genotypu, metabolizmu, nutričného typu, vegetariánstvo a rôzne typy diet. A môžem konštatovať, že sa nedá povedať, že niektorá z nich má vo všetkom pravdu.

Na základe mojich dlhoročných poznatkov a výskumov som zástanca nízkofrekvenčného (1 – 3 jedlá denne) a nízkosacharidového až ketogenického stravovania. Avšak nemusí to byť správna výživa pre každého a každý z uvedených smerov má svoje pre a proti. Niekomu môže vegetariánstvo alebo strava podľa krvných skupín priniesť dlhý a zdravý život a inému spôsobiť zdravotné problémy.

Čo ma ale najviac trápi pri téme zdravie a výživa, sú názvy výživových smerov s koncovkou „diéta“. Je to už strašne zakorenené v hlavách ľudí a tí, čo to vymysleli, vedeli, prečo to robia. Je to perfektný marketingový ťah. Lenže bohužiaľ to vytvorilo pocit, že zdravá strava a dosiahnutie optimálnej hmotnosti je vlastne niečo zlé, nepríjemné, nechutné, ťažké a niečo, čo vás obmedzuje.

Že je to o odopieraní si jedla a pôžitkov. Potom vznikajú názory typu, že žijem len raz a chcem si to užiť. Lenže práve preto, že aj ja si to chcem užiť, tak robím to, čo robím a môžem úprimne prehlásiť, že ja si skutočne užívam. Skrátim to: „zabudnite na všetky diéty!“

To slovo navždy vymažte zo svojho slovníka. Musíte pochopiť, že „optimálna výživa“ a s ňou spojená životospráva, je životný štýl a nie nejaká krátkodobá diéta. ZDRAVIE sa musí stať vašim životným štýlom a váš život ním musí byť nasýtený, aby ste si ho mohli naplno užiť a využiť svoj ľudský potenciál na 100 percent.

Ja vám v tom veľmi rád pomôžem svojimi článkami, videami, knihami či seminármi.

Pokračovanie článku nájdete tu.

Zaujal Vás tento článok?

Tak mu prosím dajte like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Máte nejakú otázku, názor alebo iný pohľad na vec?

Napíšte mi ich do komentárov...

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov