UKÁŽKY Z KNIHY
Kapitola ZROD SACHARIDOVÝCH POTRAVÍN
AKO VSTÚPILI SACHARIDY DO STRAVY ČLOVEKA?
Ešte pred 12 000 rokmi moderný človek takmer vôbec nepoznal slovo obilniny. Približne v tej dobe totiž skončila doba paleolitu a mezolitu, ktorú vystriedala neolitická doba spojená s veľkou poľnohospodárskou revolúciou. V tejto dobe prestal byť moderný človek Homo Sapiens lovcom-zberačom a využil prírodu k tomu, aby mu poskytla potrebné zdroje pre život.
Ľudia začali postupne obrábať pôdu a pestovať plodiny a tiež chovať zdomácnené zvieratá. Obidva tieto zdroje im následne poskytovali obživu, vďaka čomu sa ich život zjednodušil. Už sa viac nemuseli hnať za potravou ako lovci alebo sa spoliehať na šťastie pri hľadaní potravy ako zberači. Svoju potravu si jednoducho začali produkovať sami.
Toto obdobie znamenalo v dejinách ľudstva obrovskú zmenu, pretože do stravy človeka vstúpili nové druhy potravín. Hlavnou zmenou bol najmä príchod obilnín do stravy človeka, obzvlášť v podobe tradičnej pšenice (emmer, einkorn – jednozrnka). Taktiež človek začal postupne konzumovať strukoviny a mliečne výrobky, ktoré dovtedy prijímal v podobe materského mlieka len počas kojenia v rannom detstve.
Tieto nové potraviny časom spôsobili mnohé zmeny v génoch človeka, ktorý sa takto prispôsoboval novým potravinám. Aj vďaka týmto zmenám sú dnes niektorí ľudia schopní stráviť mliečny cukor (laktóza) v mlieku a mliečnych výrobkoch aj v dospelosti. Avšak nie všetci majú gény pastierov. Preto len asi 35 percent obyvateľstva tejto planéty má toto privilégium a dokáže stráviť v dospelosti laktózu vďaka prítomnosti enzýmu laktáza.
Rovnako to platí pre obilniny a strukoviny. Niektorí ľudia, ktorí sú potomkovia poľnohospodárov, majú viac kópií génov pre slinnú amylázu, čo je enzým, ktorý pomáha tráviť škroby. Títo ľudia sú lepšie prispôsobení pre konzumáciu obilnín, strukovín a hľúz.
Tieto genetické zmeny však nastali veľmi pomaly a nálezy pozostatkov z neolitickej doby preukázali, že osoby konzumujúce neolitické potraviny (najmä obilniny a strukoviny) trpeli rôznymi deformáciami, zdravotnými problémami a menším vzrastom. Dokonca v dnešnej dobe je možné predpokladať, že väčšina ľudí nie je dostatočne geneticky adaptovaná na konzumáciu obilnín, strukovín a mliečnych výrobkov.
Preto je veľmi dôležité poznať svoje telo a jeho reakcie na jednotlivé potraviny. Možno práve VY patríte k potomkom lovcov-zberačov. V takom prípade by ste mali našu knihu odložiť, alebo ju niekomu darovať, pretože naše sacharidové recepty nie sú pre vaše zdravie optimálne.
Kapitola VÝŽIVNÉ SACHARIDOVÉ RECEPTY
V tejto kapitole nájdete našich TOP 21 najvýživnejších sacharidových receptov, ktoré sme poctivo vytvorili. Našim cieľom bolo v prvom rade vám ukázať, ako pripraviť výživné jedlá z lokálnych a čerstvých sacharidových potravín.
Každý recept Vám prinášame na dvoch A4 stranách, na ktorých nájdete:
- Zoznam surovín, postup a dĺžku prípravy
- 2 obrázky pokrmu a 1 obrázok TIPU k pokrmu
- Výhody receptu
- Tabuľku s energetickými hodnotami na celý pokrm a na 1 jeho porciu.
- Graf s pomerom makroživín
- Počet porcií na celý recept
- Čas dňa, pre ktorý je recept ideálny
- Ročné obdobie, pre ktoré je recept ideálny
- Alternatívu, ktorou môžete nahradiť suroviny v recepte
- Hodnotenie výživnosti
- Mínusy receptu
Kapitola SLADKÉ BEZ HRIECHU
Pripravili sme pre vás 10 sladkých dezertov podľa tradičných postupov. Každý z nich je bez pšenice, s minimom cukrov a obsahuje len tie najkvalitnejšie a najvýživnejšie potraviny.
Každý recept Vám prinášame na dvoch A4 stranách, na ktorých nájdete:
- Zoznam surovín, postup, náročnosť a dĺžku prípravy
- 3 obrázky dezertu
- Plusy a mínusy dezertu
- Tabuľku s energetickými hodnotami na celý pokrm a na 1 jeho porciu.
- Graf s pomerom makroživín
- Počet porcií na celý recept
- TIPY k receptu
NAŠA KNIHA VZNIKLA SPOJENÍM 2 NAŠICH E-KNÍH. NEPOZNÁTE ICH?
Naučte sa pripravovať sacharidy podľa tradičných postupov našich predkov...
Cena tlačenej knihy s bonusmi je 38,90 €.
Potrebujete pomôcť?
Ak by ste si nevedeli rady, kontaktujte nás na podpora@martinchudy.sk.
PRIPOJ SA KU MNE