MARTIN CHUDÝ

Začni žiť život podľa svojich predstáv

Dodajte telu správne tekutiny (seriál 11 krokov ku zdraviu, 5.krok)

Aké tekutiny potrebuje Vaše telo? Je káva zdraviu škodlivá? Aká je kvalita pitnej vody na Slovensku? Aké nebezpečenstvo na Vás číha v pitnej vode? Má víno liečivé účinky? Ktorý čaj je najlepší a ako rozpoznať jeho kvalitu? Aj na tieto otázky Vám odpoviem vo svojom viacdielnom kroku ku zdraviu – Pite dostatok čistej vody… 

Voda je základom života. Bez vody človek neprežije viac ako niekoľko dní. Ľudské telo je vytvorené prevažne z vody, ktorá:

 Je nevyhnutná pre trávenie, absorpciu a vylučovanie živín

  •  Napomáha cirkulácií
  •  Pomáha kontrolovať telesnú teplotu
  •  Lubrikuje a odľahčuje kĺby
  •  Udržuje zdravú pleť
  •  Pomáha odstrániť toxíny z tela

Je však voda ako voda? Je jedno aké tekutiny prijímate? Stačia vám 3 litre vody denne? Čo sa môže skrývať vo vašom nápoji? Ako môžete určiť, či máte dostatok tekutín?

Aj na tieto otázky vám odpoviem vo svojom 5.kroku ku zdraviu – Pite dostatok čistej vody.

Akú úlohu má voda v ľudskom organizme?

Okrem vyššie zmienených benefitov má voda aj iné dôležité funkcie ako napríklad transport živín v rámci tela alebo distribúcia kyslíka do našich buniek. Taktiež bunková hydratácia je dôležitým signálom pre reguláciu bunečného metabolizmu a vyjadrenie génov. Čistá voda je zároveň nevyhnutná pokiaľ chcete schudnúť.

Objem telesnej vody ako percento beztukovej hmoty je najvyššie u novorodencov. U nich môže predstavovať viac ako 75%. U dospelých jedincov je táto hodnota asi 70-75%. Tukové tkanivá sú zasa tvorené na 10-40% z vody. Čím viac tukovej hmoty, tým menej vody sa v nej nachádza. Celková telesná voda sa skladá z mimobunkovej (35%) a vnútrobunkovej (65%) tekutiny. V priemere 60% telesnej váhy tvorí voda. Táto hodnota sa pohybuje v rozmedzí od 45-75% váhy tela. Ženy a staršie osoby majú nižšie percento celkovej telesnej vody, pretože majú menej beztukovej hmoty a viac telesného tuku. Napríklad športovci majú relatívne vysokú hodnotu celkovej telesnej vody, pretože majú vysoké percento beztukovej hmoty, málo telesného tuku a vysokú hladinu glykogénu v kostrovom svalstve.

Priemerný 70kg vážiaci muž má asi 42L celkovej telesnej vody z čoho 28L je vnútrobunečná tekutina a 14L je mimobunečná tekutina, ktorá by sa dala ešte rozdeliť na 3L plazmy a 11L intersticiálnej tekutiny. Jednoducho povedané, človek sa skladá prevažne z vody. Preto pravidelný prísun tých správnych tekutín a udržanie rovnováhy telesnej vody je veľmi dôležitý faktor pre zachovanie dlhodobého zdravia.

Organizmus môže vodu prijať buď konzumáciou tekutín(81%) či jedla(19%), alebo produkciou metabolickej vody. Naopak k stratám telesnej vody dochádza dýchaním, potením, močom alebo stolicou. Strata už len 1 až 2% telesnej vody spôsobuje smäd. Smäd je signál tela, že má málo tekutín a pokiaľ ste smädní, už je neskoro. Čím vyššia strata, tým horšie. Pri vyšších stratách tekutín hovoríme o dehydratácií organizmu, čo môže negatívne ovplyvniť vaše kognitívne a motorické funkcie. Prejavuje sa to napríklad zníženou mentálnou pozornosťou, zníženým vizuálnym vnímaním, zhoršením krátkodobej a dlhodobej pamäte či predĺžením reakčného času. Táto situácia môže ľahko nastať už pri viac ako 2% strate telesných tekutín. Medzi ďalšie prejavy dehydratácie patrí:

  •  suchá pokožka
  •  bolesti hlavy
  •  zvýšená únava
  •  zápcha
  • oslabená imunita

Dehydratácia sa prejavuje výrazne dožlta sfarbeným močom, ktorý navyše môže nepríjemne zapáchať. Zároveň je takýto moč málo objemný. Takýto stav je pre organizmus veľmi nežiaduci a v niektorých situáciách môže byť dokonca až život ohrozujúci.

Farba vášho moču je rozhodujúca

Pre príjem správneho množstva tekutín sa odporúčajú rôzne vzorce a tipy ako napríklad 8 trojdecilitrových pohárov denne, alebo príjem 3,5 resp. 2,5 L tekutín denne. Tieto odporúčania sú vám však nanič, pretože nehovoria nič o teplote prostredia, dennom výdaji, vašej hmotnosti, metabolizme alebo iných podstatných faktoroch. Jediným merítkom by mala byť farba vášho moču. Tá by mala byť počas celého dňa priesvitná alebo slabo žltá. Taktiež by mal mať váš moč dostatočný objem. Vtedy má vaše telo dostatok tekutín. Pokiaľ budete mať dostatok tekutín, mali by ste mať priesvitný moč aj ráno po zobudení a pravdepodobne pôjdete na WC aj v noci. Je to však skôr na osoh, ako na škodu. Vaše telo sa vám za to odvďačí v podobe zvýšenej energie a zlepšenia zdravia a vitality.

Aby ste to dosiahli, musíte piť tekutiny priebežne počas celého dňa. Pravdepodobne sa zvýši počet vašich návštev na WC, nič to však nemení na skutočnosti, že je to pre vaše telo nevyhnutné. Pokiaľ užívate nejaké druhy liekov alebo vitamínov ako napríklad vitamín B2 (riboflavín), ľahko sa môže stať, že farba vášho moču bude stále žltá napriek veľkému príjmu tekutín. Nedostatku tekutín sa však v takomto prípade báť nemusíte.

Pokiaľ máte dostatočne objemný a nezapáchajúci moč a prijímate dostatok správnych tekutín, tak ste dostatočne hydratovaný. Aj keď pre konzumáciu vody neexistuje žiadny limit, tak akútna vodná toxicita môže nastať pri rýchlej konzumácií obrovského množstva tekutín, ktorá presiahne maximálnu mieru vylučovania v obličkách, čo je asi 0,7-1,0 L/hod. Preto nemá zmysel do seba liať zbytočne prehnané množstvá tekutín. Jediné čo potrebujete, je vytvoriť si správny návyk, ktorý vás bude sprevádzať do konca života. Riaďte sa farbou svojho moču a naučte sa prijímať tekutiny neustále. Časom si to už nebudete ani uvedomovať. Myslite v prvom rade na to, že keď svojmu telu nedodáte dostatok tekutín, nemôže fungovať naplno a vy budete menej výkonný.

Aké tekutiny potrebuje váš organizmus?

Voda je v skutočnosti jediný nápoj, ktorý si telo nevie vyrobiť samo. Všetko ostatné čo potrebuje, si vie namiešať. Ľudský organizmus ani zďaleka nepotrebuje žiadne sladené, energetické či light nápoje. Tieto nápoje sú plné baktérií, pesticídov, ťažkých kovov, chemikálií a v prvom rade cukru. Najsmiešnejší fakt v tomto smere je, že mnoho ľudí si myslí, že light nápoje sú zdravé, pretože obsahujú umelé sladidlá a nemajú veľkú energetickú hodnotu. Je to však obrovský klam. Umelé sladidlá sú oveľa horšie ako samotný cukor, pretože sa v tele inak metabolizujú a nielenže vám môžu spôsobiť nadváhu rýchlejšie ako samotný cukor, ale zároveň vám poškodia celý organizmus.

Napríklad taký aspartám, sacharín, acesulfam K, cyklamáty alebo sukralóza, sú ťažké jedy, ktoré spôsobujú doslova spúšť v organizme. Tieto sladidlá majú preukázateľné rakovinotvorné účinky a v minulosti boli zakázané. V tele sa rozkladajú napríklad na také látky ako methanol a formaldehyd.

Dvere umelým sladidlám otvorila hlavne 2.svetová vojna a nedostatok potravín (podobne to bolo aj s margarínmi). Rozpísať celú históriu vzniku, testovania, marketingu a schválenia umelých sladidiel by zabralo celú knihu, vám zatiaľ stačí vedieť, že ani zďaleka nebolo všetko kóšer a je to obrovský biznis v neprospech zdravia drvivej väčšiny svetového obyvateľstva.

Vaše telo teda nepotrebuje nič iné ako čistú vodu. Tam však nastáva ďalší problém, a tým je kvalita pitnej vody. Len nedávno prebiehali rôzne kampane za pitie zdravej vody, avšak tieto kampane sa márne snažili dokázať čistotu vody, ktorá vám tečie z vodovodného kohútika.

Pokračovanie článku môžete nájsť tu.

Zaujal Vás tento článok?

Tak mu prosím dajte like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Máte nejakú otázku, názor alebo iný pohľad na vec?

Napíšte mi ich do komentárov...

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov